Erfenismediation

Erfenis krijgen

Als iemand overlijdt, gaat zijn erfenis naar de erfgenamen. Een erfenis bestaat uit alle bezittingen én schulden die de overledene achterlaat. Erfgenamen zijn personen of instellingen die door het overlijden iets krijgen uit de erfenis van de overledene, zoals een geldbedrag of een kostbaar voorwerp.

Het afwikkelen van een erfenis is voor velen een moeilijke kwestie waar vaak veel verdrietige gevoelens bij horen. Veelal is intensief overleg nodig met anderen met wie de relatie van oudsher al stroef verloopt. De afwikkeling blijkt in praktijk vaak een bron van conflicten te zijn.

Erfenis nalaten

Als iemand overlijdt, gaat zijn erfenis naar de erfgenamen. Een erfenis bestaat uit alle bezittingen én schulden die de overledene achterlaat. Erfgenamen zijn personen of instellingen die door het overlijden iets krijgen uit de erfenis van de overledene, zoals een geldbedrag of een kostbaar voorwerp.

Laat u een erfenis na? Als u zelf geen testament opstelt, regelt het erfrecht wie uw erfenis krijgt. Maar u kunt zelf al zaken regelen tijdens uw leven. Voor vragen over erven of het opstellen van een testament kunt u terecht bij uw notaris en hij kan u adviseren omtrent het opnemen van een mediationclausule.

 

De andere alledaagse praktijk

Technisch gezien is het allemaal kraakhelder: nalatenschap, erfgenamen, testament, erfrecht, etcetera – alles is beschreven en vastgelegd.  Het afwikkelen van een erfenis is voor velen een moeilijke kwestie waar vaak veel verdrietige gevoelens bij horen. Veelal is intensief overleg nodig met anderen met wie de relatie van oudsher al stroef verloopt. De afwikkeling blijkt in praktijk vaak een bron van conflicten te zijn.

Als het afwikkelen van een erfenis niet goed gaat, is de kans groot dat het conflict dermate escaleert dat alleen de gang naar de rechter nog uitkomst biedt, tenzij de erfgenamen bereid zijn er samen uit te komen met behulp van een mediator. Een mediator is neutraal en onafhankelijk en gaat samen met de erfgenamen op zoek naar een oplossing. Een mediator is hiertoe professioneel opgeleid en hij heeft de vaardigheden de communicatie weer vlot te trekken.

 

Voordelen van mediation

Het oplossen van een conflict met behulp van een mediator:

  • geeft een duurzamer resultaat – partijen bereiken tenslotte gezamenlijk overeenstemming over de oplossing voor het conflict;
  • verbetert of herstelt onderlinge verstandhoudingen – u bent weer op respectvolle wijze in gesprek met elkaar, hetgeen voor u (en vaak ook uw achterban) plezieriger is;
  • is goedkoper – partijen betalen gezamenlijk de kosten.

 

Om de tafel?

De bijeenkomsten kunnen georganiseerd worden op een wijze die geheel bij uw situatie van het moment past. Dat betekent dat wij naast de traditionele overlegvorm, rond-de-tafel, ook online bijeenkomsten kunnen plannen, waardoor verstoorde relaties rustig weer opgebouwd kunnen worden en/of reistijden en onoverbrugbare afstanden tot het verleden behoren.

 

One-stop-shopping

Een professioneel mediator is niet altijd ook een juridisch- of financieel specialist. Daarom maken juridisch- en financieel onderlegde professionals onderdeel uit van ons team. Daarbij werken wij nauw samen met notarissen.

Middels deze werkwijze kunnen wij u van de juiste expertise voorzien.

Wij maken graag een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Not allowed...